Συντήρηση-Αποκατάσταση

Συντήρηση Αποκατάσταση Παλαιών Επίπλων

Η συντήρηση ενός παλαιού ξύλινου αντικειμένου περιλαμβάνει τα εξής στάδια

 1. Καθαρισμός
 2. Απεντόμωση
 3. Ξυλουργικές εργασίες
 4. Στοκάρισμα
 5. Τρίψιμο
 6. Βαφή
 7. Προστασία

Αναλυτικά:

 1. Ο καθαρισμός αφορά την αφαίρεση όλων των προηγούμενων υλικών που υπήρχαν πάνω στο ξύλο, όπως παλιές βαφές, βερνίκια, βρωμιές και έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του αρχικού σταδίου του επίπλου, δηλαδή όπως ήταν πριν τις βαφές.
 2. Το αντικείμενο μεταφέρεται στο απεντομωτήριο, με σκοπό την εξόντωση των εντόμων που πιθανόν να υπάρχουν εσωτερικά του επίπλου. Στο απεντομωτήριο τοποθετούνται τα έπιπλα σε χώρο με κενό αέρος και διοχετεύεται δηλητήριο αέριας μορφής για 3 ημέρες. Κατόπιν επαναφέρεται σε φυσικό περιβάλλον, όπου και γίνεται αερόπλυση του δηλητηρίου ώστε να μην επηρεάζει τον άνθρωπο.
 3. Οι Ξυλουργικές Εργασίες περιλαμβάνουν:
 • Την αποσυναρμολόγηση των σημείων που έχουν υποστεί φθορές και την επανασυγκόλληση τους.
 • Την αποκατάσταση των τμημάτων που έχουν χαθεί ή που έχουν πλήρως φθαρεί με τη βοήθεια πιστών αντιγράφων και την χρήση ίδιας ποιότητας ξύλου.
 • Τέλος, η στατική και λειτουργική αποκατάσταση του επίπλου.
 1. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ξυλόστοκος (ανάλογος με το είδος του ξύλου) ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά ή οι ανωμαλίες της επιφάνειας του ξύλου, όπως οι τρύπες απο σαράκι, ανοίγματα και σκασίματα του ξύλου.
 2. Εφόσον οι στόκοι έχουν στεγνώσει καλά, ακολουθεί το τρίψιμο του επίπλου με ειδικά γυαλόχαρτα. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όσον αφορά τη φορά του τριψίματος των μερών του ξύλου και την ποσότητα του στόκου που πρέπει να μείνει πάνω στο έπιπλο.
 3. Η βαφή του αντικειμένου γίνεται με υδατοβαφή (κάσια), η οποία είναι στο χρώμα της καρυδιάς και ανάλογα με το είδος του ξύλου (οξειά, δρυς, καρυδιά κ.α.) παρασκευάζεται στην σωστή απόχρωση. Το σημαντικό στοιχείο της βαφής αυτής είναι ότι δεν είναι επικαλυπτική, αλλά αναδυκνύει τα φυσικά νερά του ξύλου. Όταν στεγνώσει η κάσια με γομολάκα (είδος φυσικού οργανικού βερνικιού) η οποία αφήνει ανοικτούς τους πόρους του ξύλου και δίνει στο έπιπλο τη φυσική χρωματική του μορφή. Η γομολάκα περνιέται, δύο έως τρεις φορές στην επιφάνεια του επίπλου. Όταν στεγνώσει τρίβουμε το έπιπλο με πολύ ψιλό σύρμα και γυαλίζουμε με φυσικό κερί. Στα δύο τελευταία στάδια σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα των υλικών, αλλά και η άριστη γνώση από τον τεχνίτη της χρήσης των.

Στο εργαστήριό μας χρησιμοποιούνται παραδοσιακά υλικά συντήρησης και τεχνικές που αναδυκνύουν τόσο την παλαιότητα του επίπλου όσο και την καλλιτεχνική δημιουργία. Στόχος μας η σωστή αισθητική αποκατάσταση του επίπλου και η διαχρονική παρουσία του στο χώρο.